Туреччина зазнала серйозних втрат в Ідлібі, звинуватила Росію та закликала НАТО ввести війська. Що відбувається у Сирії та як це може вплинути на Україну – новини світу

У Сирії тривають масштабні бойові дії.

На початку лютого Туреччина оголосила про початок повноцінної військової операції у сирійській провінції Ідліб – останньому регіоні, який підконтрольний опозиції Сирії. Тривалий час армія сирійського диктатора Башара Асада за підтримки Ірану та Росії захоплювала території країни і врешті підійшла до Ідлібу, де почала наступ на початку 2020 року.

Унаслідок перекидання турецьких військових до Ідлібу для підтримки сирійської опозиції і контрнаступу фактичне пряме зіткнення між Росією та Туреччиною стало неминучим. Усі прямі перемовини між країнами були безуспішними, а наприкінці лютого підтримувані Туреччиною опозиційні війська перейшли у контрнаступ – відбили важливе місто Саракіб та перекрили головну транспортну “артерію” Сирії – трасу Алеппо-Дамаск. Після цих подій уночі було здійснено авіаудар по позиціях турецьких військ в Ідлібі, внаслідок чого загинуло щонайменше 33 військових. Уранці 28 лютого Туреччина провела низку стратегічних нарад, назвала цей обстріл нападом на НАТО та фактично звинуватила в цьому Росію.

ТСН.ua розповідає, як розгортались події 27-28 лютого, що кажуть сторони конфлікту та якою є реакція та вигода Україні.

Що відбулося

Пізно ввечері 27 лютого з’явилися повідомлення про обстріл турецьких позицій у провінції Ідліб. Про це повідомив очільник турецької сусідньої провінції Хатай Рахмі Доган. За його словами, низка військових також отримали тяжкі поранення та перебувають у госпіталі. Згодом з’ясувалося, що внаслідок обстрілу загинуло щонайменше 33 турецьких військових.

Після цього президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів в Анкарі екстрене засідання із головними чиновниками та силовиками країни. Вони ухвалили рішення про визнання усіх військових, які воюють за Асада “ворожими цілями”, а також звернулися до НАТО для проведення екстрених консультацій і можливого застосування статті 5, яка передбачає використання армій країн-членів для захисту одного із них.

Удень 28 лютого у Туреччині повідомили про атаку у відповідь на обстріли своїх військових. Там зазначили, що нанесли удари по понад 200 об’єктах армії Асада та знищили щонайменше 300 військових на низку техніки.

YENİ GÖRÜNTÜLER ❗

Türk ordusu sabaha kadar rejim hedeflerini ağır şekilde vurdu.#İdlip pic.twitter.com/hqzbFzFfxu

— TVNET (@tvnet) February 28, 2020

Як на це відреагували в Туреччині та Росії

Туреччина заявила, що Росія, яка підтримує війська Асада, знала про перебування там її військових. У Росії ж запевняють, що турки були серед військових опозицій.

“27 лютого в районі населеного пункту Бехун під обстріл сирійських військ потрапили турецькі військовослужбовці, що перебували в бойових порядках терористичних формувань”, – сказали у Міноборони РФ.

Водночас під російським консульством у Стамбулі відбувся пікет, учасники якого вигукували “Убивця Путін буде покараний” та “Сирія стане для Росії могилою”.

В Стамбуле прошла акция с осуждением действий России в Сирии #Идлиб #Россия #Турцияhttps://t.co/Jw3Ryi1c0U pic.twitter.com/xVD4C8kXj5

— ANADOLU AGENCY (RU) (@aa_russian) February 28, 2020

Також у Туреччині заявили, що більше не можуть стримувати мігрантів та ухвалили рішення відкрити для них кордони з Європейським союзом. Через це Болгарія та Греція значно посилили свої прикордонні угруповання та навіть направили до кордонів із Туреччиною додаткові підрозділи.

28 лютого Ердоган провів телефонну розмову із президентом Росії Володимиром Путіним. Вони ухвалили рішення про зустріч найближчим часом, аби домовитися щодо Сирії. В адміністрації турецького президента також зазначили, що Ердоган проведе ще перемовини із лідерами США, Франції, Німеччини та Великої Британії.

“Під час переговорів з [президентом РФ Володимиром] Путіним обидва лідери домовилися провести двосторонню зустріч в самий найближчий час. Наш президент планує провести переговори з [президентом США Дональдом] Трампом, [президентом Франції Емманюелем] Макроном, [канцлером ФРН Ангелою] Меркель і [ прем’єр-міністром Великої Британії Борисом] Джонсоном”, – заявили у відомстві.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висловив співчуття у зв’язку із загибеллю турецьких військових та закликав інші країни “співпрацювати” для досягнення деескалації у Сирії. Водночас 28 лютого у Кремлі провели екстрене засідання Путіна із постійними членами Ради безпеки.

“Учасники наради наголосили, що під час наступальних операцій сирійської армії проти терористичних угруповань російська сторона зробила все необхідне для забезпечення безпеки турецьких військовослужбовців на спостережних постах. Жоден з турецьких військових на цих постах не тільки не постраждав, але і не був підданий небезпеці. Трагічні випадки загибелі турецьких військових відбулися в місцях проведення наступальних операцій з боку терористичних угруповань. Звернуто увагу на те, що турецькі військові в Ідлібській зоні за межами спостережних постів перебувати не повинні”, –  пояснили у Кремлі.

Відео

Сирійські війська за підтримки РФ розгромили колону турецької армії у Ідлібі

Сирійські урядові війська розгромили турецьку військову колону і вбили більше 30 турецьких солдатів. ООН закликала припинити ескалацію в регіоні. Напад на турецькі сили сирійська армія здійснила за підтримки російської авіації у провінції Ідліб. Поранених, за попередніми даними, кілька десятків. Більше про битву за Сирію    

Що кажуть у НАТО

Туреччина застосувала статтю 4 та скликала екстрене засідання у штаб-квартирі НАТО. Вона вимагала застосувати статтю 5, яка передбачала залучення членів Альянсу до конфлікту для захисту одного із учасників Північноатлантичного договору.

За результатами засідання виступав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він закликав як Туреччину, так і Росію припинити наступ та вогонь в Ідлібі. Однак зазначив, що Туреччина є важливим союзником НАТО і Альянс продовжуватиме надавати їм підтримку, зокрема за рахунок посилення протиповітряної оборони. За його словами, така допомога може убезпечити турецькі війська від ракетних ударів.

#NATO has just met in solidarity with our Ally Turkey, following the death of Turkish soldiers near Idlib. We condemn the indiscriminate air strikes by the Syrian regime & Russia. This dangerous situation must be de-escalated & humanitarian access allowed: https://t.co/TxBqHO5NVF pic.twitter.com/XCatlnyB9k

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 28, 2020

Реакція України та в чому вигода

Першим на події у Сирії відреагувало українське МЗС. Там засудили ескалацію в Ідлібі, а особливо дії Росії та армії Асада.

“Висловлюємо щирі співчуття турецькій стороні, яка втратила своїх військових, і солідаризуємося з позицією НАТО та світової спільноти, яка закликає до негайного припинення насильства і виконання попередньо досягнутих домовленостей у рамках врегулювання сирійського питання. Стражданням людей має бути покладено край та відвернено чергову гуманітарну катастрофу в Сирії”, – наголосили в МЗС.

На думку експертів, відкрита конфронтація між Туреччиною та Росією в Сирії може бути вигідна і Україні.

“Нам вигідне це загострення. Тому що Туреччина буде більше вливати ресурсів у чорноморський регіон і втримувати тут Росію, зокрема і у чорноморській акваторії. У цьому випадку турки нам союзники, вони можуть допомагати нам так само у питанні розбудови нашого флоту. І в принципі намагатися створити якісь проблеми Росії за рахунок підтримки України”, – пояснює у коментарі ТСН.ua експерт Democracy House Анатолій Октисюк.

За його словами, Україна може використовувати Туреччину для стримування Росії, зокрема використовувати турецькі технології та просити у неї сучасну зброю.

Читайте також:

Війна на Донбасі та в Сирії зав'язані в один вузол. Чого чекати від Росії

“Нам вигідно те, що якщо Росія буде ще сильніше загрузати в Сирії, вести там військові дії, отримувати вбитих, нести фінансові втрати, це буде створювати більш зручні умови для деокупації Донбасу та Криму”, – підкреслює він.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк також повідомив, що провів екстрену телефонну розмову із турецьким колегою.

“Висловив співчуття з приводу загибелі та поранення турецьких військових внаслідок обстрілу, скоєного режимом Башара Асада за підтримки збройних сил Росії в Сирійській Арабській Республіці. Ми поділяємо почуття скорботи з усіма, хто втратив рідних і близьких під час тих трагічних подій”, – зазначив він.

За його словами, ескалація у Сирії вкотре довела світу, що дії Російської Федерації не мають кордонів та становлять загрозу для всього світу.

Сьогодні вранці говорив по телефону з Міністром національної оборони Турецької Республіки паном Хулусі Акаром. Висловив…

Опубліковано Андрій Загороднюк Пʼятниця, 28 лютого 2020 р.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *