Євросоюз змінює правила приєднання нових країн. Як це позначиться на Україні

У Європейському союзі дають сигнал, що не зачиняють двері для нових членів.

Європейська комісія напередодні оприлюднила нові пропозиції щодо розширення Євросоюзу. Вони, як кажуть експерти, ускладнюють шлях до Європи. Ці нові правила мають велике значення і для України, переконують в Брюсселі. Про це напередодні повідомлялось у випуску ТСН.

В Брюсселі часто говорять – дивіться на Західні Балкани, бо Україна має стати наступною. Мається на увазі процес приєднання до Євросоюзу.

Євросоюз не змінює критерії, змінює тільки процедуру. Усі 35 тем переговорів розбиваються на шість груп (або “глав”). Якщо раптом країна робить крок назад у реформах чи зупиняє реформи, необхідні для вступу — Євросоюз може не просто призупинити переговори, а може розпочати усе заново. Чи знову повернутися до тих “глав”, які вже були закриті. Це суттєве ускладнення процедури.

Вважається, що роблять це на вимогу Франції та низки інших країн, які не готові були дати “зелене світло” на переговори про приєднання з Албанією та Північною Македонією. Ті вже всі вимоги для цих переговорів виконали.

Відео

Євросоюз змінює правила приєднання країн

Євросоюз змінює правила приєднання країн. Європейська комісія оприлюднила сьогодні нові пропозиції щодо розширення. Вони, як кажуть експерти, ускладнють шлях до Європи. Ці нові правила мають велике значення і для України, переконують колеги в Брюсселі.  

Але оновлена методологія, хоч з одного боку робить процес складнішим, та з іншого розблоковує саму можливість нових переговорів. У Брюсселі сподіваються, що Албанії та Північній Македонії можуть запропонувати їх вже у травні. А ще, окрім кнута, з’являється пряник. За новими правилами, той, хто важко працює — має шанс завершити переговори про приєднання навіть швидше, ніж це відбувається за нинішніми правилами.

Нині всі ці зміни стосуються Західних Балкан. Щодо України зараз в Брюсселі не йде мови про навіть перспективи переговорів про приєднання. Але новації – це, як мінімум, два сигнали: Євросоюз не закриває двері для нових членів, а той, хто справді хоче, отримує можливості, хоча новий шлях дійсно складніший.

Нагадаємо, від 2 лютого Євросоюз офіційно оголосив про запровадження нових правил видачі віз громадянам третіх країн для перебування на території країн ЄС. 

Кореспондент “Радіо Свобода” Григорій Жигалов

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *