Каркне не фінкриза. Як коронавірус впливає на світ

Коронавірус обвалив азіатські ринки. Китайські біржі в понеділок відкрилися падінням на 8%. В останній раз торги на біржах материкового Китаю проводилися 23 січня.

 

Епідемія нового коронавірусу 2019-nCoV очікувано обвалив азіатські ринки, які повернулися з канікул 3 лютого. Китайські біржі в понеділок відкрилися падінням на вісім відсотків.

 

За час канікул кількість заражених зросла в 30 разів, а померлих – у 20 разів. За останніми офіційними даними, коронавірус виявили майже у 18 тисяч осіб, з них померли більш як 360. Це більше, ніж за всі місяці епідемії SARS 17 років тому.

 

Рейтингове агентство Moody’s випустило дослідження, у якому говориться, що китайський коронавірус може мати для світової економіки важчі наслідки, ніж остання фінансова криза.

 

У Міжнародному валютному фонді також не виключають, що спалах коронавірусу може справити негативний вплив на світову економіку в першому кварталі 2020 року. Корреспондент.net розповідає подробиці.

 

Китай кашляє – світ застуджується

 

Побоювання щодо поширення небезпечного захворювання позначилося на фінансовому ринку Китаю, який відкрився після новорічних канікул. Це найгірше відкриття торгів з 2007 року.

 

Індекс Шеньчженьської фондовій біржі в понеділок, 3 лютого, упав на 8,45 відсотка, Шанхайської – на 7,72 відсотка. Курс низки цінних паперів упав на 10 відсотків на самому початку торгів, а курс юаня до долара США знизився на 1,5 відсотка.

 

Центробанк КНР направив на фінансовий ринок додаткові 172 мільярди доларів, щоб запобігти паніці і забезпечити функціонування ринку. Агентство Bloomberg зазначає, що це найбільша сума з 2004 року. Регулятор також знизив ставки.

 

Такі дії китайської влади заспокоїли інші торгові майданчики, і коливання на них були незначними. Однак, загалом обстановка тривожна через швидкість поширення вірусу.

 

Експерти очікують, що спалах захворювання негативно позначиться на економічному зростанні Китаю. Поки загальний консенсус – це мінус процентний пункт за китайським ВВП, але, судячи з усього, буде більше.

 

ВООЗ оголосила НС через коронавірус. Що відомо

 

Це б’є по сировині безпосередньо, по нафті, бо попит різко впав. В ОПЕК у понеділок говорили про те, що у них на 30-40 відсотків знизився попит на нафтопродукти. Багато міст у КНР закриті, а переміщення по них обмежене.

 

Як повідомляє Reuters, за підсумками п’ятничних торгів, вартість найближчого контракту Brent склала 58,5 доларів за барель, втративши за тиждень понад вісім відсотків.

 

Втрати в реальному секторі економіки ще належить оцінити. Багато фабрик і офісів в країні досі закриті. Варто також враховувати, що епідемія коронавірусу рухається до промислової зони в районі Шанхая.

 

Якщо епідемія затягнеться, міжнародним компаніям доведеться вибудовувати нові виробничі ланцюжки, а це пов’язане з великими витратами. Про затримку поставок уже оголосив найбільший китайський електронний ритейлер AliExpress.

 

Чи небезпечні посилки з Китаю

 

Втрати чатують на транспортні і туристичні компанії. Причому не тільки китайські: пересування людей через епідемію буде обмеженим не тільки в Китаї, а й по всьому світові.

 

 

За останній тиждень фонди emerging markets (EM) втратили близько чотирьох мільярдів інвестицій. Міжнародні гравці виходять з ризикових активів у країнах, що розвиваються, побоюючись економічних наслідків поширення коронавірусу.

 

У попередні три тижні цього року інвестори активно вкладали кошти в ризикові активи – приплив коштів до фондів EM за цей період склав майже десять мільярдів доларів.

 

Наприкінці минулого тижня міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service випустило аналітичне дослідження, у якому говориться, що пандемія коронавірусу може бути вагомішою негативною подією, ніж глобальна фінансова криза або Велика рецесія 2008-2009 років.

 

Пояснюється це тим, що обвал на американському іпотечному ринку, який став причиною кризи, був передбачений, а ось потенціал нищівної епідемії на початку 2020 року раніше ніхто не прогнозував.

 

Китай закриває міста. Кращі фільми про епідемії

 

“І, на відміну від фінансової кризи, державні діячі в сфері охорони здоров’я та економіки можуть бути обмежені у своїй спроможності вистояти чи згладити пандемію, подібну до іспанського грипу в 1918 році”, – говорять експерти Moody’s.

 

Тривожним економічним сигналом називається падіння вартості промислових металів. З початку поширення коронавірусу їхній ціновий індекс упав на сім відсотків (мідь – 10,4 відсотка, нікель – 8,7 відсотка, цинк – 7,3 відсотка, алюміній – 3,5 відсотка).

 

Moody’s зазначає, що цей індекс зарекомендував себе точним “барометром” на тлі торгових воєн між США і Китаєм.

 

Як пише американська газета Wall Street Journal 3 лютого, ізоляція Китаю через спалах коронавірусу руйнує торгові схеми і ланцюжки поставок по всьому світові.

 

Китайські підприємства можуть спіткнутися через перебої, нафтопереробні заводи вже знизили потужність на 15 відсотків, міжнародні компанії евакуюють своїх співробітників з країни.

 

Прогнозувати втрати вкрай складно. У 2003 році атипова пневмонія коштувала світовій економіці 40 мільярдів доларів, у 2009 році втрати через вірус свинячого грипу досягли 55 мільярдів доларів.

 

Але тоді китайська економіка була на підйомі, а внесок країни у світовій ВВП був удвічі менший, ніж зараз.

 

Сьогодні Китай уповільнюється, і епідемія коронавірусу оптимізму не додає. Це може коштувати країні декількох відсотків зростання ВВП, зазначають аналітики, і проблеми Китаю вже позначаються, наприклад, на США.

 

Як зазначає автор матеріалу, ми отримали до болі обернену економічну примовку, що “коли в США кашляють, світ застуджується”. Тепер це застосовно й до Китаю.

 

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.

Источник: www.ua.korrespondent.net

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *