Велика Британія провела перший день поза ЄС – новини світу

В одну мить розірвати зв’язки з континентальною спільнотою не вийде – діятиме перехідний період.

Попередньої ночі Велика Британія  офіційно розлучилася із Євросоюзом після 47 років разом. Офіційний Брюссель із легким сумом, але побажав Лондону успіхів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Із ударом годинника рівно о 23:00 за місцевим часом площа перед британським парламентом вибухає оваціями. “Ми вийшли” — сповіщає анімація на великих екранах. Із затримкою у майже два роки та після численних відтермінувань, але королівство прощається із Європейським Союзом. Вулиці Лондона заповнені брекзитерами – це свято, на яке вони довго чекали. “Дуже патріотично, це чудове відчуття. Майже як футбол, коли англійська команда добре грає”, – каже Джейсон Робертс.

Відео

Велика Британія усю ніч святкувала розлучення з ЄС

Велика Британія офіційно розлучилася із Євросоюзом після майже пів віку – 45 років – разом. Офіційний Брюссель із легким сумом, але побажав Лондону успіхів. І вже встиг визначити новий географічний центр Євросоюзу. Ну а Британія прощалася з ЄС усю ніч. За історичною подією стежила ТСН. Більше читайте тут
 

Вихід із Євросоюзу брекзитери планували відзначити із “новорічним” розмахом, навіть закликали запустити в роботу Біг Бен, символ Британії, який зараз на реконструкції. Та рахунок за такий пункт у програмі виявився б занадто дорогим, тож обійшлися картонною копією вежі, яку обліпили плакатами із написами “демократія” та “свобода”.

Більше про: Вихід Британії з ЄС

  • Велика Британія вийшла зі складу Євросоюзу. Текстовий онлайн
  • Ніби в очікуванні Нового року: як британці відсвяткували вихід з Євросоюзу. Фотографії
  • "Давайте зберемося, щоб максимально використати всі можливості, які принесе Brexit". Джонсон звернувся до британців

Референдум за вихід Британії з ЄС  у червні 2016-го розколов країну. Із невеликою перевагою, 52% на 48%, перемогли прихильники Brexit. Та майже чотири роки потому британці так і не знайшли спільної мови. І поки одна половина країни святкує, інша переконує, що влада робить велику помилку. Ціна Brexit — не тільки в грошах. Це ще кордони з Євросоюзом, один з яких пройде просто всередині королівства: митний кордон з Ірландією. “Якщо перехідний період буде продуктивним, у нас буде угода з ЄС, схожа на ту, що була раніше. Якщо ж ні – нам буде кепсько. Особисто я вважаю, що ми проголосували за те, щоб бути біднішими”, – каже Ед Балмер.

За годину до виходу з ЄС до нації звернувся прем’єр-міністр Борис Джонсон. Він зміг завершити те, що не вдалося його попередниці Терезі Мей. Глава кабінету переконує: вихід Британії з ЄС є “дивовижним моментом надії”. “Сьогоднішня ніч – не кінець, а лише початок. Це момент світанку і підняття завіси нової частини нашої великої національної драми. Це початок нової ери”, – заявив він.

Зі світанком та сама площа, на якій до глибокої ночі тривали святкування, виглядає вже зовсім буденно. Із виходом Великої Британії з ЄС зв’язок із Брюсселем не зник одномоментно. Британія вже не є частиною ЄС, але усі “брюссельські” закони на островах застосовуються і далі. Такий перехідний період — до кінця року, і це якщо за цей час вдасться домовитися про нові умови співпраці Британії та ЄС. Якщо ні, Лондону доведеться просити Брюссель про нові відстрочки.

tsn.ua

Нагадаємо, 23 червня 2016 року у Великій Британії відбувся референдум щодо виходу країни зі складу Європейського Союзу. “За” проголосувало 51,9% осіб, “проти” – 48,1%. За попередніми домовленостями,  процес виходу мав завершитися 29 березня. 21 березня 27 країн ЄС схвалили на саміті відтермінування Brexit на підставі двох можливих сценаріїв: до 12 квітня або до 22 травня.

Останній мав би відбутися за умови, що запропонована прем'єр-міністром Великої Британії Терезою Мей угода про вихід буде підтримана парламентом. 29 березня парламент країни її відхилив. Наразі Британія має залишити блок до 12 квітня.  

Раніше Тереза Мей заявила, що піде з посади голови уряду, якщо більшість депутатів палати громад ратифікують її договір про умови виходу Британії з ЄС, який вона погодила з Брюсселем у листопаді. 

Як відбувається вихід Великої Британії зі складу ЄС, дивіться в інтерактивній інфографіці. 

 

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *