Головне про смертельний коронавірус у чотирьох інфографіках

Смертельний вірус, крім Китаю, зафіксований у 23 країнах світу.

Смертельний коронавірус із Китаю, який дуже швидкими темпами поширюється світом, став уже п’ятою пандемією з Піднебесної.

Пандемії родом з Китаю

У 1957 році із Китаю поширився так званий азійський грип. Він став другою найбільшою світовою пандемією 20 століття. Ця хвороба була спричинена вірусом H2N2, який називали змішаним вірусом чоловічого та пташиного грипу. За 10 років еволюції вірус мутував та змінився на H3N2. Від цього грипу померло близько 1,1 мільйона осіб по всьому світу.

H3N2 з’явився у Гонконзі 1968 року. Від цієї хвороби найбільше страждали люди старші 65-річного віку. Гонконзький грип був порівняно незначним за смертністю, оскільки його летальність становила усього 0,5%. Однак за час пандемії від цього грипу померли близько мільйона людей.

У 1997 році знову у Гонконзі зафіксували так званий пташиний грип, який був спричинений вірусом H5N1. Зважаючи на її назву, найбільше хвороба уражала саме птахів – десятки мільйонів з них померли, а ще сотні мільйонів були вбиті та утилізовані, щоб запобігти поширенню хвороби. Людям досить тяжко підхопити цей вірус, однак у Гонконзі сталася справжня епідемія і було зафіксований перший такий випадок. Тоді захворіли 18 людей, з яких 6 померли. Найбільший пік поширення пташиного грипу припав на пізніші роки. Загалом його зафіксували у 15 країнах, 282 людини померли.

2003 року у Китаї почалася чергова епідемія нової хвороби під назвою тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS). Він вражав дихальну систему та викликав пневмонію. За симптомами SARS дуже схожий на новий коронавірус із Уханю. Випадки захворювання зафіксували у 30 країнах, а померли від хвороби 774 людини.

ТСН.ua

Віруси, які становили серйозну загрозу людству

Через новий китайський вірус 2019-nCoV 30 січня ВООЗ оголосила міжнародний надзвичайний стан, це лише 5 такий випадок у світі у сфері охорони здоров’я.

У 2009 році через грип H1N1, який забрав життя понад 200 тисяч людей, у 2014 та 2016 таке рішення на світовому рівні ВООЗ ухвалювала щодо вірусів поліомієліту та Зіка, тоді вони вразили кількасот людей у всьому світі.  Через вірус Ебола оголошували надзвичайний стан аж двічі – у 2014-му та 2019-му. Від нього загинули щонайменше 11 тисяч людей, здебільшого в країнах Африки.

У Всесвітній організації здоров’я наголошують, що світовий надзвичайний стан через коронавірус – це не привід для паніки, а можливість ефективніше боротися із інфекцією. ВООЗ, зокрема, зможе надсилати своїх спеціалістів у країни зі слабкою медициною. 

ТСН.ua

Географія поширення

Станом на 31 січня офіційно підтверджено 213 смертей від нового коронавірусу. Усі летальні випадки від хвороби зафіксовані у Китаї. А ось кількість заражених людей щодня зростає у всьому світі. Зараз відомо про маже 10 тисяч інфікованих людей у понад 20 країнах.

31 січня коронавірус вже дістався найбільшої за площею країни світу – Росії. Також перші випадки були підтверджені у Великій Британії.

30 січня стало відомо, що коронавірус виявили ще у кількох країнах: в Італії, Індії, на Філіппінах.

У Франції та Сполучених Штатах Америки вперше зафіксували передавання смертельного коронавірусу від людини до людини. Раніше такі випадки, крім Китаю, фіксували у Німеччині та Японії.

До України смертельний китайський вірус 2019-nCoV поки що не дістався.

Усі місця, де зафіксовано випадки нового вірусу, в інфографіці ТСН.ua.

ТСН.ua

Що відомо про новий коронавірус і які його основні симптоми

Вірус 2019 nCoV- (коронавірус з Уханя) варіант коронавірусу, який до цих пір не передавався людям. Медики поки лише займаються розшифруванням генетичного коду вірусу і створенням панацеї, тому вакцину від нього чекати доведеться ще довго. Лікарі радять бути обережними та стежити за своїм станом, адже симптоми недуги схожі схожі на ГРВІ та грип.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я коронавірус викликає лихоманку, втому, біль в горлі і сухий кашель. Під час прогресування захворювання у пацієнтів можуть виникнути проблеми з диханням, діарея та біль у животі. В легенях інфікованого зазвичай знаходять рідину, що характерно для вірусної пневмонії. Ускладнення можуть призвести до відмови нирок.

Також відомо, що близько 15–20% випадків захворювань є важкими, а в смертність від недуги становить близько 2%.

ТСН.ua

Нагадаємо, вірус, який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. 

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час – святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують – приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

Більше про: Убивчий коронавірус у Китаї

  • Кілька країн світу запровадили карантин для своїх громадян, який евакуювали з Китаю
  • У спалаху нового коронавірусу звинувачують кажанів. Як їм вдається переносити убивчі хвороби і залишатись здоровими
  • Убивчий коронавірус: Зеленський доручив Кабміну розробити план протиепідемічних заходів і створити оперативний штаб

26 січня стало відомо, що смертоносний коронавірус з Китаю може передаватися в інкубаційний період, коли людина навіть не підозрює, що вона хвора. Інкубаційний період триває від одного до 14 днів. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Плейлист
30 відео

Смертоносний коронавірус з Китаю

Світом шириться новий вірус з Китаю. Інфіковано понад 500 осіб.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *