Кінець Brexit: як британці відзначатимуть день виходу з Європейського союзу – Британія виходить з ЄС

Прем’єр Джонсон планує урочисте звернення опівночі.

Опівночі 31 січня 2020 року Велика Британія офіційно покине Європейський союз. У цей день британці запланували низку заходів, водночас ті, хто продовжує виступати за інтеграцію з ЄС, хочуть провести акцію протесту.

Деякі ініціативи будуть запроваджені урядом та міською владою, тоді як, наприклад, представники церкви відмовились брати участь у святкуванні Brexit. Також влада вирішила не скасовувати заборону на феєрверки, яка діє в Британії від 23 години вечора до 7 години ранку, окрім кількох днів року.

31 січня у Британії введуть в обіг монети вартістю 50 пенсів, які будуть присвячені Brexit. Їх випустять у кількості трьох мільйонів одиниць. На них буде напис: “Мир, процвітання і дружба з усіма народами”. Ще 7 мільйонів планують запустити в обіг наступного року. Водночас такі монети викликали хвилю обурення серед британців, особливо тих, які голосували проти Brexit. На думку багатьох людей, використання таких монет може спричинити суперечки між людьми, які мають різні погляди на вихід Британії з ЄС.

Getty Images

Об 11 годині вечора, за годину до Brexit, прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон виступить зі спеціальним зверненням до народу. У ньому він розповідатиме про майбутнє Великої Британії. Уранці ж 31 січня Джонсон буде на півночі Англії, де проведе засідання із членами британського уряду на тему “процвітання та можливостей” для регіону.

Також уряд оголосив, що на Даунінг-стріт, де розташований офіс прем’єра, буде обладнано годинник зі зворотнім відліком до моменту виходу Британії з ЄС. Так само навколо парламентської площі розвісять прапори Великої Британії.

У Лондоні запровадили систему “відкрите місто”. Мер британської столиці Садік Хан вирішив відкрити двері його адміністрації для надання британцям юридичних консультацій та психологічної підтримки під час виходу Британії з ЄС. За його словами, у багатьох громадян Великої Британії буде багато запитань з приводу їхнього майбутнього, і тому міська влада хоче допомогти їм.

Єдине масштабне святкування планують влаштувати учасники акції Leave Means Leave (Вихід означає вихід). Їм дозволили провести її від 21 до 23 години 31 січня. Під час цієї акції хочуть провести музичне та світлове шоу.

Водночас біля славнозвісного оглядового колеса “Лондонське око” збереться мітинг проти виходу Британії з ЄС. Свою акцію вони назвали “Кинути світло крізь темряву”. Учасники запалять ліхтарі на знак тих втрат, яких зазнають британці через вихід із Європейського союзу.

Нагадаємо, 24 січня президент Європейської Ради Шарль Мішель та очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписали угоду про вихід Великої Британії з Європейського Союзу. Того ж дня свій підпис під угодою про Brexit поставив і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Плейлист
7 відео

Велика Британія залишає ЄС. Хронологія Brexit

31 січня 2020 року – останній день членства Великої Британії у Євросоюзі. На засіданні Європейського парламенту 29 січня депутати підтримали угоду про Brexit. Рішення підтримав 631 член парламенту, проти нього – 49. Ще 13 осіб утрималися. Для ратифікації була необхідна проста більшість голосів.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *